Надання інформації про вартість нафтопродуктів та газу

На сьогоднішній день Українську енергетичну біржу (УЕБ) сміливо можно назватиєдиним і достовірним джерелом відповідних котирувань енергетичної біржі в Україні. Міністерство економіки рекомендувало використовувати котирування УЕБ як достовірну для нафтопродуктів та природного газу вартість.

Щодо уточнення вартості нафтопродуктів

Відповідно до рекомендацій Міністерства економіки, ціна нафтопродуктів може зім’ятися в результаті впливу котирувань УЕБ www.ueex.com.ua/rus/auctions/gas-cost-calculator/ та європейських біржових котирувань.

Для того, щоб розрахувати вартість палива, потрібно використовувати такі показники: попередня вартість пального за контрактом, офіційний курс гривні НБУ щодо американських доларів, показники котирувань ТБ УЕБ та європейських котирувань.

Щодо уточнення вартості природного газу

Зміни ввартості на природний газ, згідно з рекомендаціями Міністерства економіки, розраховується наступним чином: котирування концентратора NCG місяця + один та середньозважені ціни щомісячних джерел природного газу на УЕБ.

Розрахувати вартість природного газу в Прозоро є можливість за допомогою спеціального калькулятора на сайті УЄБ.

Важливо, щорекомендовано розрахувати скориговану ціну протягом 1 місяця з дати розірвання контракту. Це позбавить вас від неправильних результатів.

Варто зазначити, що порядок реформ умов та формул регулювання ціни на природний газ та нафтопродукти, за рекомендацією Міністерства економіки, повинен визначатися на стадії завершення договору.

На підставі законодавства держави план договору про закупівлю, який передбачає порядок метаморфози його умов, належить до необхідної документації. Клієнт самостійно складає план контракту і обов’язково включає порядок змін, які іноді включають виняткові випадки, передбачені статтею 41 Закону.

Інформування про біржові ціни на природний газ та нафтопродукти

Експерти Української енергетичної біржі надають інформацію про ринкові ціни на нафтопродукти і природний газ. Такий сертифікат на нафтопродукти може бути наданий у 2 варіантах:

  1. Відповідно до рекомендацій Міністерства економіки з детальним викладом окремих частин формули за наявності вибраних типів європейських котирувань в Інтернеті.
  2. Сертифікат котирувань на УЕБ. Розрахунок у такому сертифікаті проводиться шляхом ділення ціни в угоді на певний вид товару протягом торгового дня на загальну кількість товарів.

Можливо представлення і інших інформаційних довідок.